Nieuwe kozijnen nodig? Duurzaamheid staat voorop!

Nieuwe kozijnen nodig? Duurzaamheid staat voorop!

Bij de aanschaf van kozijnen, deuren of een dakkapel zou duurzaamheid een doorslaggevende rol moeten spelen in het aankoopproces. De meeste mensen kijken zich blind op de prijs, terwijl duurzaamheid (= de levensduur) bepaald hoe duur een kozijn, deur of dakkapel nu echt is geweest. Bij de aanschaf van een kozijn kun je uit verschillende materiaalsoorten kiezen namelijk kunststof en hout. Welk materiaal is nu echt duurzaam en wat betekent duurzaamheid nu precies? De antwoorden van deze vragen lees je hieronder.

Wat zijn duurzame kozijnen precies

Bij duurzame kozijnen wordt er voornamelijk gekeken naar de levensduur van het materiaal. Hoe langer de levensduur hoe minder kozijnen er geproduceerd hoeven te worden. Bij de productie of het bewerken van materialen zoals kunststof of hout komt CO2 vrij wat je natuurlijk zo laag mogelijk wilt houden. Een kozijn is duurzaam wanneer deze het milieu niet teveel belasten, het product vernieuwbaar is (zoals hout), het een goed isolerend vermogen heeft en wanneer het weinig onderhoud zoals verf en schoonmaakmiddelen nodig heeft. Er zijn dus behoorlijk wat factoren waar je op moet letten wanneer je een nieuw kozijn, deur of dakkapel gaat aanschaffen.  

 

Hoe duurzaam is hout nu eigenlijk

Bij hout denken we aan verschillende soorten hout. Het is daarom lastig om te zeggen of hout in het algemeen duurzaam is. Dit hangt namelijk van het houtsoort af. De meeste houtsoorten zijn ingedeeld in een duurzaamheidsklasse. Hout met een duurzaamheidsklasse van 1 hoeft niet tot nauwelijks geschilderd te worden. Bij hout met duurzaamheidsklasse 5 zal je regelmatig de kwast overheen moeten halen om bijvoorbeeld houtrot te voorkomen. Het is raadzaam om te kiezen voor hout dat afkomstig is van bomen die in Nederland of in Europa groeien. Het nadeel van hardhout is dat het van de ander kant van de wereld moet komen (hoge transportkosten). Het voordeel van hout is dat het makkelijk te repareren is. Ook kan de natuur hout zelf afbreken.

Hoe duurzaam is kunststof nu eigenlijk

De productie van kunststof is niet echt duurzaam. Kunststof is een mix van verschillende grondstoffen die allemaal bewerkt moeten worden. Bij de bewerking komen verkeerde stoffen vrij wat belastend is voor het milieu. Bij hout heb je dit probleem bijvoorbeeld niet omdat hout overal in de natuur groeit en minder bewerkt hoeven te worden. Het voordeel van kunststof is dat het een lange levensduur heeft en weinig onderhoud nodig heeft. In die zin zou je kunststof dus wel weer duurzaam kunnen noemen. Meer weten over kunststof kozijnen?

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×