Een heftruckcertificaat, is dit verplicht?

Een heftruckcertificaat, is dit verplicht?

Een heftruck besturen, dat is toch niet zo moeilijk. De meeste mensen die enkele uren op een vorkhefwagen doorgebracht hebben, zullen het met deze stelling eens zijn. Wanneer medewerkers binnen een organisatie een heftruck besturen, hebben zij hiervoor geen certificaat nodig. Dit is wettelijk niet verplicht. Maar wat zijn de gevolgen als een medewerker zonder certificaat een ongeluk veroorzaakt? Welke cursussen zijn er wat zijn de kosten? De chauffeurs dienen in ieder geval voldoende opgeleid te zijn, de verantwoording ligt bij de werkgever. Voor het huren van een heftruck is in ieder geval wel een heftruckcertificaat nodig.

Een ongeluk veroorzaakt met een heftruck zonder (geldig) heftruckcertificaat

Ook al ben je zo’n goede chauffeur, een ongeluk kan iedereen gebeuren. De lading staat niet stabiel of je rijdt per ongeluk tegen een blokkade aan. De heftruck valt om, of de lading schuift van de vorken af. Wat zijn de gevolgen? Wanneer je een heftruck bestuurt zonder geldig certificaat is het lastig aan te tonen of je capabel genoeg bent om zo’n machine te besturen. De gevolgen kunnen dan zijn:

  • bij letsel of schade kan de verzekering geen geld uitkeren.
  • de Arbowet kan boetes opleggen omdat de veiligheid van medewerkers in gevaar wordt gebracht.
  • de Inspectie SZW kan in het ergste geval zelfs besluiten om het magazijn te sluiten.

Dit is natuurlijk allemaal erg vervelend, en het kan eenvoudig voorkomen worden door iedereen die op een heftruck moet rijden, een certificaat te laten halen.

Welke cursussen zijn er?

Er zijn verschillende soorten cursussen, afhankelijk van je rijniveau. Zo is er voor heftrucks de basisopleiding voor beginners en voor gevorderden. Heb je je certificaat al behaald maar moet deze bijna verlengd worden? Dan is een herhalingscursus wellicht wat voor jou. Ook wanneer je een heftruck wilt kopen en een opfriscursus nodig hebt, is een herhalingscursus een goed idee. Er zijn veel verschillende aanbieders, de kosten liggen hierbij tussen de 95 en 220 euro. Een heftruckcertificaat is vijf jaar geldig.

Minimum leeftijd en andere eisen voor het besturen van een heftruck

Net als bij het besturen van een auto, scooter of ander motorvoertuig zijn er bij het besturen van een heftruck ook leeftijdsregels verbonden. De minimum leeftijd voor het besturen van zo’n machine is achttien jaar. De bestuurder mag dan, mits hij voldoende is geïnstrueerd, zelfstandig op een heftruck rijden. Zestien of zeventien jarigen mogen alleen onder toezicht hierop rijden. Wat de term ‘voldoende geïnstrueerd’ inhoudt, is niet omschreven in de wet. Deskundigheid houdt in ieder geval in dat de bestuurder ouder dan achttien jaar moet zijn en aantoonbare ervaring heeft met het besturen van een heftruck.

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×