De duurzaamheid van hout

De duurzaamheid van hout

Aan de ene kant is hout duurzaam en aan de andere kant is het absoluut niet duurzaam. Er zijn veel verschillende soorten hout die uit andere delen in de wereld komen. Maar wanneer is hout nu precies duurzaam en waar let je op bij de aanschaf van hout? Hieronder volgt een korte toelichting op de duurzaamheid van hout waarmee we alle fabeltjes uit de wereld proberen te halen. Lees snel verder en ontdek hoe je duurzaam hout van niet-duurzaam hout onderscheidt.

Herkomst van hout

Allereerst kijken we goed naar de herkomst van hout. Ben je op zoek naar duurzaam hout dan is het beter om hout uit de buurt te komen. Hiermee beperk je de CO2-uitstoot die bij de transport van hout komt kijken. Daarbij worden er aan de andere kant van de wereld flink veel bossen gekapt. Deze ontbossing zorgt ervoor dat de natuur ontregeld wordt. In de meeste gevallen is hardhout dus niet duurzaam. Gelukkig is er hardhout in omloop dat wel duurzaam is. Duurzaam hardhout is te herkennen aan een keurmerk. Er zijn verschillende keurmerken in omloop, waarbij het ene keurmerk strengere eisen hanteert dan het andere keurmerk.  

Benodigde onderhoud

Je kunt je goed voorstellen dat het ene houtsoort meer onderhoud nodig heeft dan het andere houtsoort. Hout wordt daarom ingedeeld in duurzaamheidsklasse. Heb je een duurzaamheidsklasse 1 dan heeft het hout amper onderhoud nodig. Met onderhoud wordt het gebruik van schoonmaakmiddelen en verf bedoeld. Kies je voor hout met duurzaamheidsklasse 5 dan zal je deze vaker moeten controleren op houtrot, vaker een nieuwe verflaag moeten aanbrengen en vaker het hout moeten schoonmaken. Kies daarom voor hout met duurzaamheidsklasse 1. Hiervoor betaal je wat meer geld, maar dan weet je ook zeker dat het een langere tijd meegaat.

Zorg ervoor dat je van tevoren altijd goed ingelicht bent over het vereiste onderhoud. Door het hout op de juiste manier te onderhouden, verleng je de levensduur. Duurzaamheid en levensduur gaan hand in hand. Hoe langer jij de aanschaf van een nieuw kozijn of een nieuwe meubel uitstelt hoe minder hout er geproduceerd hoeft te worden.

Waar hout kopen

Hout kan je kopen bij de plaatselijke houtleverancier of online. Het voordeel van hout online kopen is dat je meer keuze hebt en het hout vaak ook een stukje goedkoper is. Op het internet vind je veel verschillende houtboeren, wat de keuze waar je het hout gaat bestellen er niet makkelijker op maakt.

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×