Sedumplanten, waarom zou je ermee beginnen?

Sedumplanten, waarom zou je ermee beginnen?

Ooit gehoord van sedumplanten of een groendak? Dan wordt het tijd je hier eens meer in te verdiepen. Er zitten namelijk nogal wat voordelen aan het hebben van een groendak, zoals een beter isolatie, verbetering van het leefklimaat en filtering van giftige stoffen, fijn stof en CO2. Hieronder volgt een uitgebreide toelichting over sedumplanten, wat het precies zijn en wat van voordelen het met zich meebrengt. Lees snel verder wanneer je op zoek bent naar manieren om je huis te verduurzamen.

Wat is een groendak precies?

Veel mensen zullen waarschijnlijk niet eens gehoord hebben van sedumplanten en een sedumdak; het is namelijk nog relatief onbekend. Bij een groendak worden er sedumplanten op het dak geplaatst. Dit kun je prima zelf doen of uitbesteden aan een specialist. Het voordeel van deze planten is dat ze water vasthouden, waardoor het riool niet overbelast raakt na een flinke regenval. Maar er zijn meer voordelen. De waarde van het huis neemt bijvoorbeeld toe en daarbij mag je ervan uit gaan dat het dak langer meegaan. Specialisten beweren dat een groendak de levensduur van een dak verlengt van 30 tot 60 jaar.

 

Leefbaarheid verbeteren

De leefbaarheid wordt flink verbeterd doordat sedumplanten de natuur terug brengt in de stad. De plantjes filteren de lucht en verbeteren hiermee de kwaliteit van de lucht. Zo worden giftige stoffen, fijn stof en CO2 uit de lucht gehaald. Ook zorgt het voor een toename van biodiversiteit in de stad. Het zorgt voor het behoud of herstel van de bedreigde diersoorten en planten zoals vogels en bijen. Dit is ook de reden dat de overheid deze ontwikkeling toejuicht en geld apart legt voor mensen die een groendak aanschaffen.

Subsidie voor een groendak

De overheid heeft een potje met geld vrijgemaakt voor particulieren die een groendak aanschaffen. Zo kunnen mensen woonachtend in de gemeenten Alphen aan de Rijn, Amelo, Amsterdam, Amstelveen, Apeldoorn, Breda, Capelle aan den Ijssel, Den Haag, Groningen, Hoorn, Hengelo, Den Bosch, Hoorn, Leiden, Leidschendam-voorburg, Nijmegen, Rotterdam, Smallingerland, Soest, Tilburg, Utrecht, Zoeterwoude op een subsidie rekenen. Er worden verschillende voorwaarden gesteld om in aanmerking te komen voor een subsidie. Zo wordt er gekeken naar het ontwerp van het dak, de aanleg en het plan voor onderhoud. Een vereiste is dat de aanleg moet worden uitgevoerd door een erkend bedrijf.

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×