Inboedelverzekering: wat je moet weten

Inboedelverzekering: wat je moet weten

Ga je voor het eerst een woning kopen of huren dan moet je aan veel dingen denken. Een daarvan is verzekeringen: hoe zorg je ervoor dat je woning en alles wat daar in staat goed verzekerd is? Wat is een inboedelverzekering precies en welke kun je het beste afsluiten? Hieronder volgt een uitleg over inboedelverzekeringen, wat het precies is en waar je op moet letten wanneer je een inboedelverzekering gaat afsluiten.

Ben je verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten?

Nee, je bent in Nederland niet verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten. Wel staat deze verzekering hoog op het lijstje van verzekeringen die als noodzakelijk beschouwd worden. Als je de waarde van je inboedel in huis bij elkaar optelt, zie je dat je voor aardig wat geld aan spullen in huis hebt staan. Met een inboedelverzekering zijn deze spullen dus verzekerd tegen schade veroorzaakt door brand, schade of diefstal. De meeste mensen in Nederland sluiten een inboedelverzekering af. De premie voor een inboedelverzekering is over het algemeen niet hoog en daarmee kun je een hoop ellende in de toekomst besparen.  

 

Wat is het verschil met een opstalverzekering?

Ongetwijfeld heb je ook wel eens een opstalverzekering voorbij zien komen. Bij een opstalverzekering is niet de inboedel verzekerd, maar alles wat vast staat in huis. Dit zou bijvoorbeeld de badkamer of het toilet kunnen zijn. Wat veel mensen niet weten is dat de tuin ook onder de opstalverzekering valt. De verzekering geldt wanneer de schade ontstaat door brand, water of inbraak. De meeste huishoudens sluiten een woonverzekering. Dit is een pakket met meerdere verzekeringen, namelijk een inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering.  

 

Hoe wordt de premie bepaald?

De premie die je betaalt voor de inboedelverzekering hangt van verschillende factoren af zoals de waarde van de totale inboedel. Voordat je een verzekering afsluit zal de verzekeraar jou vragen om een schatting te maken van de hele inboedel. De hoogte van de schatting is vaak ook de hoogte van de maximale dekking. Het is dus belangrijk dat je de waarde van de inboedel goed inschat.

Op het internet kom je veel goedkope inboedelverzekeringen tegen. Het is daarbij wel belangrijk dat je naar de voorwaarden kijkt en de kleine lettertjes doorleest. Doe je dit niet dan kun je in een later stadium voor verrassingen komen te staan en dat wil je natuurlijk niet.

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×