Een eigen fruittuin starten. Hoe doe je dat?

Een eigen fruittuin starten. Hoe doe je dat?

Het is natuurlijk hartstikke leuk wanneer je tijdens de zomermaanden heerlijke aardbeien, frambozen of pruimen uit de tuin kunt halen. Begin je met een fruittuin dan kun je hier vrij snel rendement uit halen, afhankelijk van het plantsoort natuurlijk. Van heerlijke en gezonde bessen tot mooie rijpe appels. Het is belangrijk dat je met verschillende zaken rekening houdt wanneer je een eigen fruittuin gaat starten. Lees hieronder hoe je met een fruittuin begint.

Wanneer begin je?

Als je een eigen fruit tuin wilt beginnen is het belangrijk om in de herfstmaanden te beginnen. Dit zorgt ervoor dat de plantjes voldoende tijd hebben om zich goed in de grond te wortelen voordat de winter aanbreekt. Ook is het mogelijk om een fruittuin in het voorjaar aan te leggen. Het voordeel hiervan is dat de planten en struiken zich dan sneller ontwikkelen. Het is raadzaam geen fruittuin in de zomer of winter aan te leggen. Afhankelijk van het soort grond wordt de planttijd bepaald. Gebruik je kleigrond dan is het beter om te wachten tot mei. Indien je zandgrond gebruikt dat een droge structuur heeft, dan kun je in april al beginnen. Het is dan wel belangrijk dat je het grond goed nat houdt. 

Geduld is een schone zaak!

De meeste mensen verwachten direct resultaat wanneer ze een fruittuin aanleggen, maar zo werkt het helaas niet. Zeker met een fruittuin kost het tijd voordat je van de eerste oogst kunt genieten. Voor de meeste planten geldt dat je pas in het tweede jaar kunt beginnen met oogsten. In de tussentijd is het belangrijk dat je de planten goed verzorgd. Het voordeel van planten waarbij het een langere tijd kost voordat ze beginnen met oogsten is dat ze vaak ook jarenlang in leven blijven.

Kies een goede locatie voor je fruittuin

Het is belangrijk dat je een goed plekje in de tuin uitkiest. Een fruit planten en struiken kunnen namelijk niet overal groeien. Fruitplanten hebben veel zonlicht nodig en daarom is het raadzaam om deze planten te plaatsen op de plek waar het meeste zonlicht binnenkomt. Middagzon is altijd beter dan avondzon en de zon in de morgen. Zorg daarnaast ook voor volgende beschutting zodat de vogels niet aan de fruitplanten gaan vreten. De vogels zijn net als wij mensen namelijk gek op fruit. Meer weten over het kweken van je eigen fruittuin? Koop dan eerst zaadjes voor fruitplanten.

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×