Toepassen van diverse zaagtechnieken

Toepassen van diverse zaagtechnieken

Ben je van plan om een aantal zaagklussen te verrichten? Dan is het belangrijk om de verscheidende zaagtechnieken te kennen. Elke zaagklus vraagt immers om een ander soort technieken. Hierdoor maak je betere zaagsneden en ontstaan er minder splinters. In principe bestaan er drie vormen van zagen. Denk hierbij aan afkortzagen, verstekzagen en langszagen. In deze blog geven we meer uitleg over deze soorten technieken, zodat je straks zelf mooie zaagsneden kunt maken in diverse materialen.

Wat is langszagen?

In dit geval gaat het om de rechte zaagsneden. Denk hierbij aan het zagen met bijvoorbeeld met een handcirkelzaag. Met behulp van deze zaagmachine is het mogelijk om kaarsrechte zaagsneden te maken. In de meeste gevallen wordt bij deze zaagklus ook gebruik gemaakt van een langsgeleider oftewel een geleiderail. Deze geleiderail bevestig je eenvoudig aan de zaagmachine. Echter zijn de meeste handcirkelzagen uitgerust met een snoer, waardoor je soms lengte tekort komt. Het is dan verstandig om te kiezen voor een zaagmachine op accu.

Verstekzagen

Bij een versteksnede zaag je niet langs het materiaal, maar maak je een schuine zaagsneden. Bijvoorbeeld bij het afkorten van een balk of iets dergelijks. In dit geval maak je niet gebruik van een handcirkelzaagmachine, maar van bijvoorbeeld een afkort- of verstekzaag. Daarnaast is het ook mogelijk om een invalzaag of tafelzaagmachine te gebruiken. Bij het verstekzagen kun je maximaal maar tot 45 graden een hoek maken. Dit is voldoende om een hoekverbinding te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld als je de plinten van een houten vloer wilt leggen.

Afkortzagen

Een laatste technieken is het afkortzagen. Bij deze techniek maak je gebruik, zoals de naam al zegt, van een afkortzaag. In dit geval maak je verticale zaagsnede en zaag je bijvoorbeeld een balk in kleine blokken. Gelukkig heb je voor het toepassen van deze technieken niet heel veel ervaring nodig, want je brengt eenvoudigweg het zaagblad naar beneden. Daarnaast is de afkortzaagmachine van de nodige veiligheidsmiddelen voorzien, zodat je niet per ongeluk met je hand in het zaagblad grijpt.

Bron: http://www.vobouw.nl/3-zaagtechnieken/

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×